Glutamín je neesenciálna proteínová aminokyselina, ktorá tvorí až 60% obsahu aminokyselín svalových buniek. Pri záťažových situáciách, ktorými sú fyzická záťaž, stres, choroba, dochádza vo zvýšenej miere k uvoľňovaniu glutamínu zo svalových buniek, tzv. ku katabolizácii. Aj keď si telo "vie" vytvoriť glutamín z ostatných aminokyselín (valínu, izoleucínu, leucínu, k. glutámovej), toto vytvorené množstvo nepostačuje a je potrebné ho dodať zvonka. Pri vysokej fyzickej záťaži a súčasnom dlhodobom nedostatku tejto aminokyseliny v tele dochádza k úbytku svalovej hmoty, nastupuje únava, predlžuje sa doba potrebná pre regeneráciu a zhoršujú sa imunitnej odpovede organizmu. Vedecké pokusy dokázali, že pri úmernom zásobení organizmu glutamínom je možno uspokojiť dopyt svalov.
Výhody
- posúva hranicu pretrénovania,
- L-Glutamín presúva viac dusíka do svalov a tým zlepšuje regeneráciu,
- L-Glutamín zaberá 60% všetkých aminokyselín v tele,
- zúčastňuje sa biosyntézy glukosamín a chondroitín.
Zloženie
- L-glutamín.