PROM-IN Glucose 1000 g
Kód: PROMINGLUK100Podrobný popis
Pociťujete únavu, vyčerpanosť, útlm, nechce sa Vám po celodennom pracovnom zhone do posilňovne? Niet sa čo čudovať, väčšinou nie je čas ani na kvalitné stravovanie a odbije sa nejakým Fast Food v rýchlom občerstvení. A výsledok sa dostavil ... Ako asi môže vyzerať Váš tréning za takýchto okolností a je možné tento nežiaduci stav zvrátiť? Ale áno, stačí tesne pred plánovaným tréningom, či inú fyzickou aktivitou si vziať glukózu. Prečo? Nízka hladina glukózy - teda krvného cukru, odborne sa tento stav nazýva hypoglykémie, je s veľkou pravdepodobnosťou pravou príčinou tých neželaných stavov malátnosti a útlmu.
Glukóza, hroznový cukor, nazývaný tiež dextróza je tak zvaný monosacharid a v spoločenstve ostatných cukrov zaberá úplne výnimočné postavenie. Skladá sa z tej najjednoduchšej molekuly, ktorá sa už nedá ďalej štiepiť a len a jednoducho prechádza cez črevnú stenu okamžite do krvi. A to je obrovská výhoda, kedy po vypití roztoku glukózy sa hladina krvného cukru vďaka tomu veľmi rýchlo - v priebehu niekoľkých minút - a razantne zvýši. A neraz sa cítime nabitie energiu a sme schopní v posilňovni doslova "ohýbať železa", že tréning má úplne inú kvalitu a intenzitu snáď ani netreba dodávať ... A čo urobíme po tréningu? Opäť použijeme glukózu - to je tá najvhodnejšia doba pre jej využitie. Ak sme poctivo trénovali (alebo trebárs šliapali niekoľko hodín na bicykli), tak energetické zásoby sú vyčerpané a my nutne - a to najlepšie ešte v posilňovni - potrebujeme obnoviť svalový glykogén, ten totiž nie je nič iné ako prepojený veľký počet molekúl glukózy. Množstvo použitej glukózy by malo byť priamo úmerné dĺžke a intenzite tréningu, teda stavu vyčerpanosti a môže sa pohybovať až okolo 1 gramu na 1 kg telesnej váhy. Odporúčam zároveň použiť aj srvátkový proteínový koncentrát v dávke 30 až 40 gramov, pretože kombinácia proteínov a glukózy prevyšuje efekt samostatne podaných cukrov ... Čo sa vlastne po tréningu vďaka príjme glukózy deje? Ako už som opísal, dochádza k okamžitému vstrebanie a prudkému zvýšeniu krvného cukru (hyperglykémia) - a teraz nastane jav, ktorý nazývame inzulínová anabolizácie: takmer okamžitá reakcia hormónu inzulínu, ktorý glukózu doslova vytiahne z krvného obehu do svalovej bunky a tým zaistí obnovu svalového glykogénu. A čo viac - dôjde k superkompenzáciu - teda nielen k obnoveniu, ale aj k navýšeniu energetických zdrojov oproti pôvodnému stavu. Výsledok? Naše trénovanosť sa takto neustále zvyšuje a my máme viac a viac energie ...
Glukóza je naozaj pre náš organizmus nepostrádateľná a jej minimálna denná potreba je okolo 150 gramov. A len samotný mozog ju spotrebuje celých 25%, pretože je jediným zdrojom jeho výživy (a potom sa nečudujte, že ste pri hypoglykémii tak unavení). Ovšem to zďaleka neznamená, že toto množstvo máte tiež skonzumovať! Organizmus si v podstate všetok prijatý cukor dokáže premeniť na glukózu, vrátane toho najobvyklejšieho, teda repného (ten sa však ako disacharid musí pomerne zložito tráviť). Výhodou glukózy je aj skutočnosť, že je o 20% menej sladiace oproti repnému cukru a tým ju môžeme použiť väčšie množstvo, bez toho by bol nápoj presladený. Nielen vodu, ale aj čaj, káva (kombinácia s kofeínom je veľmi vhodná) alebo mlieko môžeme použiť ako rozpúšťadlo glukózy.
v 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 1520 kJ / 363 kcal |
bielkoviny | 0 g |
sacharidy | 99,5 g |
tuk | 0 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.